Aikaisempia uutisia

1.9.2017

Suomen luonnonpäivän retki la 26.8.

Suomen luonnonpäivää juhlittiin retkellä Nurmijärven historia- ja luontokohteisiin. Tutustuimme kivikauden aikaiseen asuinpaikkaan Klaukkalassa, Kuhakosken putoukseen Perttulassa sekä valtavaan hiidenkiveen Kyläjoentiellä. Retki päättyi Nukarinkoskelle, jossa meille poseerasi harmaahaikara. Laavulla nautittiin myös eväitä ja paistettiin makkaraa.

Kiitokset Nurmijärven kunnalle ja museolle sekä Keke Westille ja Helga Lähdemäelle mainiosta opastuksesta. Kiitokset myös kaikille retkellä mukana olleille!

Viereiset kuvat suurenevat klikkaamalla. Katsokuvia myös facebookista.

1.9.2017

Liity jäseneksi ja varaa paikkasi luontoretkelle

Suomen luonnonsuojeluliiton "Metsä kutsuu sinua" -kampanjan aikana jäseniksi liittyvät saavat valita aineettoman liittymislahjan. Jos et ole vielä Nurmijärven Luonnon jäsen niin nyt kannattaa liittyä. Liittymislahjana syyskuun ajan on luontoelämys! Valitse luontoelämyksistä houkuttelevin ja ilmoittaudu mukaan!

Liity jäseneksi ja valitse lahjaelämyksesi sivulta https://www.sll.fi/liity/metsakutsuusinua

24.8.2017

Luonnonsuojelija 3/2017

Uusimmassa numerossa pujahdetaan kirjailija Anni Kytömäen kanssa Siuron metsiin, selvitetään mitä metsille käy biotaloushuumassa sekä soudetaan kokka kohisten vapaan Kemijoen puolesta. Aistien varassa -palstalla nuuhkitaan sieniä. Kansallislajeista esitellään uusin: paatsamasinisiipi. 

Aktiivi-palstalla esitellään puheenjohtajamme Selen Raiskila. Selen haluaa innostaa kaikki nurmijärveläiset toimiman yhdessä ympäristön hyväksi.

Lue Luonnonsuojelijaa digilehtenä verkossa klikkaamalla tästä.

8.8.2017

Suomen luonnonpäivän retki la 26.8. 

Tule viettämään Suomi 100-vuoden Suomen luonnonpäivää Nurmijärven Luonnon yhteiselle bussiretkelle Nurmijärven luonto ja esihistoriakohteisiin lauantaina 26.8. klo 10–14.

Lue lisää viereisen palstan kohdasta Lähiajan tapahtumia.
Lue myös Nurmijärven Uutisista 19.8.2017 s. 17.

21.7.2017

Ilmoita haitalliset jättiputket netissä!

Suomessa esiintyvien haitallisten vieraslajien kärkikastia ovat jättiputket. Monta metriä korkeina ne voivat muodostaa "palmumetsiä", joissa ei tilaa muille lajeille juuri ole. Ihmiselle niiden koskettaminen voi aiheuttaa palovammojen kaltaisia oireita, joillekin myös hengitysvaikeuksia. Jättiputket ovat onneksi niin silmäänpistäviä, että niiden hävittäminen Suomesta on vielä mahdollista. 

Jättiputkihavainnot kannattaa ilmoittaa vieraslajiportaalin tietokantaan, josta saadaan tietoa myös torjuntatoimia varten. Vieraslajiportaaliin pääset osoitteesta http://vieraslajit.fi/content/ilmoita-havaintosi. Katso myös Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin sivua  https://www.sll.fi/uusimaa/jattiputki-2017.

13.7.2017

Lausunto Klaukkalan eteläosaan suunnitellun bioterminaalin ym. YVA-ohjelmasta

Nurmijärven Luonto ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat antaneet 6.7.2017 lausunnon Uudenmaan ELY-keskukselle Circulation Oy:n Nurmijärven bioterminaalin sekä hyötymateriaalien käsittely- ja siirtokuormausaseman ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. 

Suunnittelualue sijaitsee Klaukkalan eteläosassa ja se rajoittuu Espoon kaupungin rajaan. Sen itäpuolella on valtion omistama Kivelän luonnonsuojelualue. Etäisyys Nuuksion kansallispuistoon on noin 1 kilometri. Hankealueen haitat erityisesti lähialueen asukkaille, Kivelän luonnonsuojelualueelle sekä alueen lähiympäristölle tulisivat olemaan merkittävät.

Linkki lausuntoon SLL:n sivuilla

13.7.2017

Suojelun arvoiset alueet yhdellä kartalla

Arvokasta metsä- ja suoluontoa on suojelematta kaikkialla Suomessa. Ympäristöjärjestöjen yhteiseen karttapalveluun on koottu kiireellistä suojelua vaativia luontoalueita ympäri maan. Katso Metsäkartat-palvelusta, onko sinulle tärkeät alueet jo suojeltu. 

Nurmijärvelle on merkitty suoluonnon osalta Lallinsuo ja Vaaksin suot. Suojeltavaa metsäluontoa Nurmijärvelle ei ole merkitty.

29.6.2017

EU antoi kolme juhannuslahjaa luonnolle

Euroopan unioni teki juhannuksen alla kolme hyvää luonnonsuojelupäätöstä. Luontodirektiivien toimeenpanoa tehostetaan, vieraslajien luetteloa täydennetään ja maatalouden ekologisten alojen myrkyttäminen kielletään.

Lue asiasta lisää Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta

14.6.2017

Suomen kansallisperhonen on paatsamasinisiipi

Suomen kansallisperhosesta äänestettiin 15.3.–4.6.2017. Paatsamasinisiipi sai äänen 6300:lta suomalaiselta. Ääniä annettiin yhteensä huimat 36 500 kappaletta. 

Lue lisää verkkosivulla kansallisperhonen.fi sekä Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.  

3.6.2017

Lepolan puro YLEn alueuutisissa

Ylen Uudenmaan TV-uutiset kertoi 13.6.2017, että Nurmijärvellä on vireillä poikkeuksellinen luontoarvojen hävittämissuunnitelma. Kunta haluaisi osittain hävittää ja heikentää Lepolan puron luonnontilaisuutta. Kunta on hakenut aluehallintoviranomaiselta lupaa maankaatopaikan laajennuksen sijoittamiseksi osin Lepolan puron päälle. Keski-Uudenmaan ympäristövirastossa vesilaista poikkeamista ei pidetä perusteltuna. Luonnontilaisia puroja on hyvin vähän Uudellamaalla ja koko Etelä-Suomessa.

Nurmijärven Luonnon muistutus vesiluvasta on luettavissa Kannanotot-sivulla.

23.5.2017

Miljoona linnunpönttöä -kampanja ylitti komeasti tavoitteensa

Kampanjan tarkoituksena oli helpottaa kolopesijöiden asuntopulaa. Kampanja päättyi sunnuntaina 21.5.2017, jolloin pönttölaskuri suljettiin. Runsaassa vuodessa pönttöjä rekisteröitiin 1 312 541. Nurmijärvellä rekisteröitiin 8 021 pönttöä. Alkuperäinen miljoonan pöntön tavoite meni rikki jo helmikuussa. 

YLEn Miljooona linnunpönttöä -sivustolla on edelleen paljon kiinnostavaa lintuasiaa, kuten esimerkiksi Tunnista lintu - opas aloittelijoille.

21.5.2017

Villiinny keväästä Myllykoskella la 20.5.2017

Myllykosken kunnostetun luontopolun avajaiset keräsivät iloisen joukon ihmisiä nauttimaan auringosta ja luonnosta. Kunnanjohtaja Kimmo Behm ja liikuntalautakunnan pj Ilpo Pölönen toivottivat kuntalaiset tervetulleiksi. Kiitokset kaikille tapahtuman järjestäjille ja osallistujille. Nurmijärvellä on upeita ihmisiä ja luontokohteita! 

Kuvat suurenevat klikkaamalla.

 

18.5.2017

Luonnonsuojelija 2/2017

Luonnonsuojelija sukeltaa Valkiajärven kirkkaaseen veteen ja kokoaa vesiensuojeluvinkkejä mökkiläisille ja järvien rantojen asukkaille. Ihmeellisen Valkiajärven kalat eivät pelkää sukeltajia. Luonnonsuojelijassa 2/2017 selvitetään myös, miten mepit ajavat ympäristöasioita EU:ssa. Kansallislajeista esitellään kielo, jolle nimen antoi Lönnrot.

Voit lukea lehteä verkossa klikkaamalla tästä. Liity jäseneksi, niin saat lehden kotiisi: sll.fi/liity

15.5.2017

Jätekasa sai luvan nurmijärveläisten vastustuksesta huolimatta

Nurmijärveläisten jäsenten vastustus ei riittänyt kun Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta myönsi Röykkään suunnitellulle Keski-Suomen Kuljetus Oy:n maankaatopaikalle ympäristöluvan. Päätökseen on vielä mahdollista hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen 14.6.2017 mennessä.

Asiaa koskeva artikkeli Nurmijärven uutisissa (13.-14.5.2017). Nurmijärven Luonnon kannanotot hankkeeseen ovat luettavissa sivulta Kannanotot: Muistutus 15.2.2016Täydennys aiempaan muistutukseen, 15.2.2017.

8.5.2017

Villiinny keväästä Myllykoskella la 20.5.2017

Suomi 100-juhlavuoden toista luonnonpäivää vietetään la 20.5.2017 klo 10-14 Myllykosken maastossa teemalla "Villiinny keväästä". Kunnostettu luontopolku Koskikara avataan koko perheen tapahtumalla. Opastus Myllykukon parkkipaikalta os. Ilvesvuorenkatu 2, 01900 Nurmijärvi.

Lue lisää tapahtuman muusta ohjelmasta vasemman palstan kohdasta "Lähiajan tapahtumia" tai Nurmijärven Luonnon facebook-sivulta.

4.5.2017

Älä unohda äänestää kansallisperhosta!

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi valitaan yleisöäänestyksellä kansallisperhonen. Suosikkiasi voit äänestää verkkosivulla kansallisperhonen.fi. Anna ääni suosikillesi 4.6.2017 mennessä. Suomen kansallisperhonen julkistetaan 14.6.2017.

4.5.2017

Luontokameroita netissä

Netin pesäkameroista on mielenkiintoista seurata lintujen pesintää. Seilin saarella Saaristomerellä on kamera sääksen pesällä http://saaristomeri.utu.fi/osprey/. Talitiaisen ja haikaran pesälle pääset hollantilaisella sivustolla  https://www.vogelbescherming.nl. Lisää pesäkameroita löytyy mm. Saaristomeren tutkimuslaitoksen sivulta.

WWF:n norppakamera Norppalive on päättynyt. Livelähetystä katseltiin yli kolmen viikon aikana kolme miljoonaa kertaa.  https://wwf.fi/norppalive/

28.3.2017

Jättiputki ja muut haitalliset vieraslajit tutuksi

Kansallisen vieraslajiportaalin avulla voit tunnistaa ja ilmoittaa vieraslajeja. Sivuilta löydät tietoa ja kuvia vieraslajeista, karttoja vieraslajien levinneisyydestä sekä torjuntaohjeita. 

Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta voit myös lukea hyviksi koettuja vinkkejä ja ohjeita haitallisten vieraslajien leviämisen estämisestä. 

Maa- ja metsätalousministeriö: Kansallinen vieraslajistrategia

27.3.2017

Luontoilta "Virkisty luonnossa – kuntametsät Nurmijärvellä"

Luontoilta pidettiin ke 22.3.2017 klo 19.00-20:30 kunnan virastotalon Valtuustosalissa. Luontokartoittaja Keijo Savola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä kertoi kuntametsien merkityksestä ja kaavoituksesta Uudellamaalla ja Nurmijärvellä. Aiheesta keskusteltiin kuntapäättäjistä kootun asiantuntijapaneelin tukemana. Keskustelussa esiin nousivat mm. kysymykset luontoselvitysten puutteellisuuksista ja esteettömien ulkoilureittien vähäisyydestä. Luontoillassa oli paikalla noin 30 kuntametsistä kiinnostunutta.

27.3.2017

Nurmijärven Luonnon kevätkokous

Kevätkokous pidettiin 22.3.2017 klo 18.00 kunnan virastotalon Valtuustosalissa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat mm. vuoden 2016 toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokouksessa kerrottiin myös, että Nurmijärven kunnalle on tehty aloite Viheralueohjelman laatimiseksi.

23.3.2017

Nurmijärven Luonto teki aloitteen Viheralueohjelmasta

Nurmijärven Luonto jätti 22.3. kunnalle aloitteen Nurmijärven Viheralueohjelmasta. Viheralueohjelma on pitkän aikavälin yleislinjaus Nurmijärven kunnan viher- ja virkistysalueiden palveluiden kehittämiseksi. Viheralueohjelmalla tähdätään kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämiseen sekä oman kotiseudun kehittämiseen. Sen tavoitteena on turvata kaikkialla Nurmijärven kunnan alueella riittävä, monipuolinen ja laadukas viher- ja virkistysalueverkosto.

Viheralueohjelma käsittää mm. puistoalueet, leikkipuistot, urheilupaikat, koirapuistot, kunnan omistamat metsäalueet, luonnonsuojelualueet, maisemallisesti arvokkaat pellot sekä virkistys- ja ulkoilureitistön. Sen tarkoituksena on ohjata mm. viher- ja virkistysalueiden kunnossapitoa, esteettömyyttä sekä kuntametsien käyttöä ja hoitoa.

Ohjelman suunnitteluun järjestetään työpajoja, joihin kuntalaiset, yhdistykset ja järjestöt voivat osallistua. Tulevaisuuden kuntakehityksen kulmakivenä toimiva viheralueverkosto on osa viihtyisää kaupunkirakennetta, joka tukee Nurmijärven kunnan luontaisia vahvuuksia.

6.3.2017

Nurmijärven Luonnon kevätkokous

Kevätkokous pidetään ke 22.3.2017 klo 18.00 kunnan virastotalon Valtuustosalissa, os. Keskustie 2b, 01900 Nurmijärvi. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat (esityslista) mm. vuoden 2016 toimintakertomus ja tilinpäätös.

Kevätkokouksen jälkeen klo 19.00 on Luontoilta, jonka teemana on "Virkisty luonnossa – kuntametsät Nurmijärvellä". Luontokartoittaja Keijo Savola (Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri) kertoo metsien merkityksestä ja kaavoituksesta Uudellamaalla sekä Nurmijärvellä. Keskustelua aiheesta jatketaan paneelin tukemana. Luontoilta on osa Nurmijärven Luonto ry:n vaikuttamistyötä kuntavaaleissa 2017. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan metsien merkityksestä virkistäytymisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä!

Kuntametsiin liittyviä julkaisuja: KuntametsäopasKoulumetsäopas.

5.3.2017

Satavuotiaalle Suomelle valitaan yleisöäänestyksellä kansallisperhonen

Kansallisperhosen valinta on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Asiantuntijoiden valitsemat ehdokkaat kansallisperhoseksi esittäytyvät osoitteessa kansallisperhonen.fi. Äänestyksessä kaikki suomalaiset pääsevät vaikuttamaan kansallisperhosen valintaan. 

Anna ääni suosikillesi 4.6.2017 mennessä. Äänestyksen voittaja – Suomen kansallisperhonen – julkistetaan 14.6.2017.

3.3.2017

Julkaisu EU:n luontodirektiivin määräysten huomioon ottamisen parantamiseksi 

Euroopan unionin luontodirektiivi edellyttää määritellyille eläin- ja kasvilajeille tiukkaa suojelua, jolla tähdätään kyseisten lajien pitkäaikaiseen säilymiseen. Julkaisussa kootaan nykyisin hajallaan olevaa ja osin vaikeasti löydettävää tietoa yhteen. 

Hae julkaisu täältä.

23.2.2017

Miljoona linnunpönttöä -kampanja saavutti tavoitteen!

YLEn kampanjassa "Miljoona linnunpönttöä" on nyt rekisteröitynä yhteensä 1 001 850 pönttöä (23.2.2017 klo 10:00). Nurmijärvellä oli rekisteröityjä pönttöjä 6 213. Seuraa kampanjaa ja rekisteröi omat linnunpönttösi kampanjasivustolla. Sivustolta löytyy tiedot rekisteröidyistä pöntöistä kunnittain sekä pöntönrakennusohjeita ja myös paljon muuta hyödyllistä ja hauskaa lintuasiaa. 

23.2.2017

Luonnonsuojelija 1/2017

Luonnonsuojelija vetää lumikengät jalkaan ja suuntaa Kainuun Paljakan luontohelmen lumiseen maailmaan. Lehdessä kerrotaan myös mm. luontoaktivisteista Kekkosen ”lastenkutsuilla” v. 1974 ja siitä, mitä tapahtuu kun ely-keskukset hajotetaan ja kuntien merkitys ympäristötyössä muuttuu. Esillä on myös biotalouden kahdet kasvot ja kerrotaan, miten voit äänestää omaa suosikkiasi Suomen kansallisperhoseksi.

Voit lukea lehteä verkossa klikkaamalla tästä. Liity jäseneksi, niin saat lehden kotiisi: sll.fi/liity

18.2.2017

Luonnonpäivän koskikararetki

Suomen juhlavuoden ensimmäistä luonnonpäivää vietettiin la 4.2. Sukella talveen -teemalla! Koskikararetki Myllykoskelle tehtiin hauskalla porukalla yhdessä Apus ry:n kanssa. Koskikarojakin nähtiin pulahtelemassa Vantaanjoen luontohelmeen! 

17.2.2017

Luonto lainassa teemaviikko

Teemaviikon aikana Nurmijärven kirjastoissa tehtiin innolla vanhoista sanomalehdistä taimipotteja ja kylvettiin yrttejä tuomaan vihreyttä talven keskelle. Suosituin yrtti oli sitruunamelissa! Ohjelmassa oli myös erilaisten linnunpönttöjen esittelyä ja arvonta sekä lapsille luontoaiheisia satuhetkiä. Kirjastoissa oli esillä myös luontoaiheisia kirjoja.

Kiitokset Rajamäen, Klaukkalan ja Kirkonkylän kirjastoille sekä kaikille mukana olleille aktiiveille ja kävijöille!

22.1.2017

Nuukuus oli yhdistyksen pääteemana 1985

Arkistojen kätköistä löytyi mielenkiintoinen lehtileike, joka kertoi Nurmijärven Luonnon suunnitelmista vuodelle 1985. Nuukuus oli vuoden pääteema. Nuukuuteen liittyi myös yhdistyksen toiminta jätteiden lajittelun ja hyötykäytön lisäämiseksi. Artikkeli avautuu luettavaksi klikkaamalla viereistä kuvaa.

11.1.2017

Nurmijärven Luonto on mukana Luonto lainassa - teemaviikolla Nurmijärven kirjastoissa

Olemme paikalla tiistaina 31.1 Rajamäen kirjastossa klo 17-19, torstaina 2.2 Klaukkalan kirjastossa klo 18-20 ja lauantaina 4.2 Nurmijärven kirjastossa klo 11-13. Tule mukaan askartelemaan mm. vanhoista sanomalehdistä taimipotteja, joihin tarjolla multaa ja yrttien siemeniä. Esittelemme myös erilaisia linnunpönttöjä. Kirjastoissa on teemaviikolla esillä luontoaiheisia kirjoja.

Lue lisää viereisen palstan Lähiajan tapahtumista.