Toiminta ja tapahtumat

Toiminta 2017

Yhdistyksen päätavoitteita vuodelle 2017 ovat Suomi 100 -juhlavuoden retkien ja tapahtumien järjestäminen sekä kuntavaaliehdokkaiden ympäristömyönteisyyden selvittäminen ja tiedon jakaminen. Nurmijärven Luonto ry:n vaikuttavuutta edistämme aktiivisella ja aloitteellisella toiminnalla Nurmijärven luonnon ja ympäristön parhaaksi. 

Juhlavuodelle on suunniteltu 4 koko perheen päätapahtumaa luonnonpäiville: 4.2 Sukella talveen, 20.5 Villiinny keväästä, 17.6 Rakastu kesäyöhön ja 26.8 Juhli luontoa Suomen luonnonpäivänä. Tapahtumakalenterista näet päivien tarkan ohjelman.

Kevään kuntavaaleissa tavoitteenamme on saada puolueiden vaaliteemoiksi lähimetsät, luonnon terveysvaikutukset sekä kohtuus ja ilmastonäkökulma, mm. kaavoituksessa ja energiankulutuksessa. Suunnitelmanamme on kysyä ehdokkailta kysymyksiä luonnosta ja ympäristöstä. Ehdokkaiden vastaukset julkaisemme yhdistyksen internetsivuilla, joista kuntalaiset voivat löytää luontomyönteiset ehdokkaat. Teemme myös aloitteen Nurmijärven kunnan Viheralueohjelmasta. 

Suunnitellut tapahtumat 2017:

Huom.: Suunnitelmaan voi tulla muutoksia ! Lopulliset ja tarkemmat tiedot tapahtumista julkaistaan tämän verkkosivun etusivulla kohdassa Lähiajan tapahtumia.

Helmikuu 
•    la 4.2. Sukella talveen: Koskikararetki Myllykoskelle. Vantaanjoki on luonnonsuojeluliiton luontohelmi-kohde. (Suomi 100-tapahtuma) 
•    Luonto lainassa -teemaviikko kirjastoissa 

Maaliskuu

•   Kevätkokous ja Luontoilta (Kirkonkylä) 

Huhtikuu 
•    Roskien keruu esim. Waihtoehto Wappu -tapahtuman yhteydessä 

Toukokuu 
•    Tornien taisto yhdessä Apus ry:n (Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat) kanssa 
•    la 20.5. Villiinny keväästä: Myllykosken luontopolun avajaiset (Suomi 100-tapahtuma) 

Kesäkuu 
•    la 17.6. Rakastu kesäyöhön: Yöuintia ja melontaa Sääksjärvellä sekä kehrääjien kuuntelua(Suomi 100-tapahtuma) 
•    su 18.6. Luonnonkukkien päivän retki (Nurmijärven museo, Aleksis Kiven synnyinkoti) 

Heinäkuu 
•   Lomailemme ja nautimme luonnosta 

Elokuu 
•    la 26.8. Juhli luontoa: Suomen Luonnon päivä, Koskikierros: tutustumme Nurmijärven Luhtajoen ja Vantaanjoen koskiin. Vantaanjoki on Luonnonsuojeluliiton luontohelmi-kohde. (Suomi 100-tapahtuma) 
•    Sieniretki 
•    Lepakkoretki ja yökkösyö 

Syyskuu 
•    Kukkulan kuningas-kisa yhdessä Apus ry:n kanssa 

Lokakuu-Marraskuu 
•    Syyskokous ja Luontoilta (Klaukkala) 

Toteutunutta toimintaa

Nurmijärven Luonnon syyskokous

Nurmijärven Luonto ry:n syyskokous pidettiin tiistaina 11.10.2016 Rajamäellä. Yhdistyksen hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Elina Lilja ja Matti Pihlaja uusina jäsenenä sekä Kalle Raiskila ja Jouko Vuoristo uudelleen. Hallituksen jäseninä jatkavat Tapio Tiirikainen ja Toivo Vanhatalo. Hallituksen varajäseniksi valittiin Petri Puolakka ja Keijo West. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Selen Raiskila. Kokous päätti vuoden 2017 toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta.

Syyskokouksen jälkeen alkoi Luontoilta, jossa lehtori Heikki Kiuru kertoi tarinoin ja kuvin Uudenmaan ja Nurmijärven arvokkaista puista. Mielenkiintoista esitystä oli saapunut seuraamaan noin 50 luonnonystävää. Esityksen jälkeen käytiin vilkas keskustelu metsien monimuotoisuuden säilyttämisestä sekä maisemallisesti ja historiallisesti merkittävien puiden suojelusta.

Suomen Luonnon päivän retki

Suomen luonnon päivänä 27.8.2016 yhdistyksemme jäsenillä oli tilaisuus osallistua opastetulle retkelle Lopen ikimetsiin. Luonnonperintösäätiön asiantuntijoiden opastuksella tutustuttiin Yli-Myllyn metsään. Retkellä käytiin myös Haapastensyrjän rotupuistossa, johon on kerätty kotimaisten puulajien erikoismuotoja. Kuvia retkeltä on katsottavissa facebook-sivullamme.

Yli-Myllyn metsään voit tutustua myös Luonnonperintösäätiön verkkosivuilla osoitteessa http://www.luonnonperintosaatio.fi/fi/suojelualueet/hame/ylimylly

Haapastensyrjän rotupuistosta voit lukea Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilta osoitteesta http://www.metla.fi/va/haapastensyrja/rotupuisto.htm

Luonnonkukkien päivän retki 19.6.2016

Retkireitillämme Heinoja - Pitkämäki bongasimme noin 40 kukkivaa kasvia. Niihin sisältyi tämänvuotisen luonnonkukkien päivän nimikkokasvi koiranputki sekä mm. valkolehdokki ja viereisen kuvan kyläkarhiainen. Katso kuvia retkeltä facebook-sivultamme. Metsäpolulla tapasimme myös facebook-kuvissa näkyvän metsäsittiäisen.

LuontoPortti-sivustolle koottujen tietojen perusteella voi tunnistaa kyläkarhiaisen ja yli 1200 muuta luonnonlajia. Metsäsittiäisestä ja muista ötököistä löytyy tietoa Ötökkätieto-sivustolta.

Etsitkö syksyksi uutta harrastusta tai vapaaehtoistoimintaa?

Tule mukaan Nurmijärven Luontoon! Suunnittelemme syksyn ja ensi vuoden toimintaa ma 15.8.2016 klo 18 alkaen. Tapaaminen pääkirjaston Luontonurkassa. Kaikenikäiset luonnosta kiinnostuneet Tervetuloa mukaan!

Nurmijärven Luonto Toukomarkkinoilla

Olimme mukana Toukomarkkinoilla su 29.5.2016 Nurmijärven kirkonkylän torilla. Nurmijärven Luonnon teltalla kävi kova kuhina. Uusille jäsenille oli tarjolla mm. kotimainen männyntaimi. Ympäristö ja luonto ovat selvästikin tärkeitä nurmijärveläisille. Käpyäänestyksessä kysyttiin keskeisintä suojelukohdetta ja äänestyksen voitti "vesistöt". Metsät ja perinnemaisemat jakoivat kakkossijan.

Tornien taisto 2016

Birdlifen kevään suurimmassa lintutornitapahtumassa oli mukana Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry:n ja Nurmijärven Luonnon yhteinen joukkue "Tornimäen korppikotkat". Leikkimielisessä kisassa yritettiin havaita mahdollisimman monta lintulajia. Tapahtuma pidettiin lauantaina 7.5. klo 5-13. Nurmijärven joukkueen havaintopaikkana  oli Klaukkalan Tornimäki ja lintulajeja havaittiin 61 kpl:tta. Katso kuvia Nurmijärven Luonnon Facebook-sivulta.

Retki Ruokosuon kosteikolle

Innokkaat luonto- ja lintuharrastajat kokoontuivat 16.4. retkelle Lepsämän Ruokosuon kosteikolle. Retki oli järjestetty yhdessä Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry:n kanssa.

Tilan isäntä Petri Puolakka kertoi kosteikon rakentamisesta ja alueella viihtyvistä kahlaajista, ketuista ja pöllöistä. Kello kuusi aamulla alkaneella retkellä bongattiin yli 20 lintulajia.

Katso myös Ruokosuon kosteikon toimenpidesuunnitelma

Kuvat suurenevat klikkamalla.

Waihtoehto Wappu

Jos riehakas juhliminen ei innosta Tule mukaamme viettämään Waihtoehto Wappua!

Tapaamme Kirkonkylän Myllykukon parkkipaikalla 30.4.2016 klo 10, josta suuntaamme luontoretkelle Kaanaan metsään. Aleksis Kiven syntymäkodin ja Myllykosken välissä oleva Kaanaan metsä oli Aleksis Kiven lempipaikkoja. Nykyisin Kaanaan metsä on luonnonsuojelualuetta. Keräämme matkan varrella myös roskat pois osana kunnan siivoustalkoita.

Retkellä tarjolla myös simaa ja munkkeja.

Tervetuloa mukaan!

Luontoilta Röykän koululla

Röykän kyläyhdistyksen järjestämässä luontoillassa 27.4.2016 tapasimme luontokuvaaja Kimmo Mäkirannan. Hän näytti huikeita luontokuviaan ja kertoi niihin liittyviä mukaansa tempaavia tarinoita. Esityksen jälkeen syntyi Kimmo Mäkirannan kanssa vilkas keskustelu luontokuvauksesta. Kimmo oli tuonut nähtäväksi myös kuvaamiseen käyttämänsä naamiokojun. 

Kimmo Mäkirannan kuvaamia luontokuvia on nähtävissä verkkosivulla www.kimmon.otokset.fi, Facebook-ryhmässä Kimmo Mäkiranta Photography ja Instagram-osoitteessa owl_man80.

Linnunpönttöjen kiinnitystalkoot

Nurmijärven Luonnon ja Apus ry:n järjestämissä talkoissa lauantaina 13.2.2016 asennettiin linnunpönttöjä Myllykosken luontopolun maastoon. Nurmijärven Luonto oli hankkinut pöntöt Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen tuella. Lintuharrastajat opastivat pönttöjen oikeaoppista asentamista. Urakan jälkeen nautittiin Myllykosken kuohujen kohinassa Nurmijärven Luonnon tarjoamista nokipannukahveista.

Pöllöretki

Nurmijärven Luonnon pöllöretki järjestettiin Nurmijärvellä
lauantaina 20.2.2016. Oppaana toimi Tapio Tiirikainen. Matkaan lähdettiin Pääkirjaston edestä aamulla klo 4.

Luontoilta keräsi väkeä Klaukkalaan

Nurmijärven Luonnon järjestämä Valkjärvi-luontoilta torstaina 28.1.2016 keräsi Arkadian yhteislyseoon väkeä vajaa 50 henkeä. Paikalle oli kuntalaisten lisäksi kutsuttu myös Pro Valkjärven yhdistysaktiiveja sekä Pro Klaukkalan ja Nurmijärven Ladun edustajat. Tilaisuudella haluttiin tukea Arkadian yhteislyseon ansiokasta tiedetutkimusta Valkjärven tilasta. 

Tilaisuuden avasi Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen. Immonen nosti avauspuheessaan esiin ympäristökasvatuksen ja opetuksen tärkeyden, jotta nuorille muodostuisi kestävä suhde luontoon ja kiinnostus omaan lähiympäristöön. Nurmijärven Luonto on paikallisyhdistyksenä mukana tukemassa Nurmijärvellä tapahtuvaa ympäristökasvatusta.

Arkadian yhteislyseon biologian ja maantiedon opettaja FT Mika Sipura piti innostavan ja tieto-rikkaan esitelmän tiedekurssin tutkimuksista Valkjärvellä. Yleisö pääsi seuraamaan kuvin, miten mittauksia tehtiin Valkjärveen laskevissa puroissa sekä itse Valkjärvellä. Sipuran esityksen jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus kysyä ja keskustella Valkjärveen liittyvistä aiheista. 

Lisää Valkjärvi-projektista netissä osoitteessa  http://www.ayl.fi/tiedeopetus.php

Lue luontoillasta Nurmijärven Uutisista (NU 10.2.2016 s. 17)

Sääntömääräinen kevätkokous

Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 28.1.2016 klo 18.30 Arkadian yhteislyseossa Klaukkalassa. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen toi kokoukselle piirin terveiset. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat sekä syyskokouksen tälle kokoukselle siirtämät vuoden 2016 toimintasuunnitelman ja talousarvion. Lisäksi käsiteltiin ja hyväksyttiin yhdistyksen sääntömuutos. Sääntömuutos tulee voimaan, kun patentti- ja rekisterihallitus on tarkastanut ja hyväksynyt sääntömuutosehdotuksen.

Kevätkokouksen jälkeen oli Valkjärvi-aiheinen luontoilta.