Toiminta ja tapahtumat


Yhdistyksemme edistää luonnonsuojelutyötä mm. talkoiden, aloitteiden tai kannanottojen muodossa. Muita toimintamuotoja ovat luontoretkien ja -tapahtumien järjestäminen sekä tiedon jakaminen. Otamme toiminnassamme huomioon myös lapset ja perheet.

Tavoitteenamme on monimuotoisen luonnon, elinkelpoisen ympäristön ja kulttuuriperinnön suojeleminen sekä luontoarvojen vaaliminen Nurmijärvellä. Järjestämme erityisesti kevät- ja syyskokoustemme yhteydessä luontoiltoja, joihin kutsutaan kiinnostavia ja ajankohtaisia alustajia. Teemme yhteistyötä luonto- ja ympäristöasioissa Nurmijärven museon, kyläyhdistysten ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Yhdistyksemme lahjoittaa vuosittain Luonnonperintö-säätiölle Metsänkummi-lahjoituksen.

Seuraamme luonnon ja ympäristön näkökulmasta kaavoitukseen liittyviä asioita, joissa meillä on mahdollisuus saada Uudenmaan luonnonsuojelupiiriin tärkeää asiantuntijatukea. Tiedotamme retkistä, tapahtumista ja muusta toiminnastamme verkko- ja facebook-sivuillamme ja Nurmijärven Uutisissa. Yhdistyksellä on myös oma Instagram-tili ja Youtube-kanava.

Toteutunutta toimintaa

Kalle Raiskila kertoo live-kameraprojektista
Tuulihaukka pesällään
Suomen luonnonsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin luovutus Seppo Takatalolle

Nurmijärven Luonnon syyskokous 13.11.2018

Syyskokous pidettiin alkaen klo 18:00 Nurmijärven kunnanviraston valtuustosalissa. Tilaisuuden aluksi Kalle Raiskila kertoi tuulihaukan pesäkameraprojektin kokemuksista viime kesältä.

Nurmijärven Luonnon väistyvä puheenjohtaja Selen Raiskila luovutti yhdistyksen pitkäaikaiselle aktiiviselle toimijalle Seppo Takatalolle Suomen luonnonsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin.

Varsinaisessa syyskokouksessa puhetta johti Aarno Kononen. Yhdistyksen puheenjohtajaksi Selen Raiskilan loppukaudeksi vuodelle 2019 valittiin Jouko Vuoristo. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi kaksivuotiskaudelle valittiin Aila Kiiskinen, Petri Puolakka ja Anmari Turunen. Hallituksessa jatkaa Pasi Lilja. Hallituksen varajäseneksi kaksivuotiskaudelle valittiin Keijo West. Kokous vahvisti toimintasuunnitelman sekä tulo- ja menoarvion seuraavalle toimintavuodelle. Toiminnantarkastajaksi valittiin Kyllikki Jokela ja varatoiminnantarkastajaksi Rauha Kareinen.

Jouko Vuoristo esitteli Nurmijärven Luonnon uusia verkkosivuja, jotka ovat osa Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivustoa. Nurmijärven sivut löytyvät osoitteessa https://www.sll.fi/nurmijarvi. Myös nykyinen sivusto on edelleen toiminnassa.

(Viereiset kuvat suurenevat klikkaamalla.)

Suomen luonnonpäivän retki 25.8.2018

Nurmijärven Luonnon ja Nurmijärven Ladun yhteisellä Suomen luonnon päivän retkellä tutustuttiin Keijo Westin johdolla Kiljavan kosteikkoon ja Vaaksin rauhoitettuun saarnialueeseen. Kuulimme myös monia mielenkiintoisia paikallistarinoita. Kiitos aktiivisille osallistujille, luonto osaajille ja paikallishistorian tuntijoille joita saimme kuulla retken aikana. 

Luonnon kuntosali -metsäretki

Nurmijärven Luonto järjesti 26.6.2018 Luonnon kuntosali-metsäretken Herusissa.  Retkellä päästimme luovuuden valloilleen ja hyödynsimme polun varsilta löytyviä luonnon omia kuntolaitteita, kuten kiviä ja puita. Kävelimme lenkin Herusten poluilla, tehden välillä kevyehköjä lihaskunto-harjoitteita, omaa kehoa kuunnellen ja kunnioittaen. Retken ohjasi yhdistyksen aktiivi Elina Lilja, joka tunnetaan myös luontomentorina.

Kiven kodin niityn niittotalkoot

Kiven kodin niitty niitettiin 16.8.2018 yhdessä Palojoen kyläyhdistyksen kanssa. Heinän niittäminen auttaa kukkivia ketokasveja. Suurkiitos kaikille talkoolaisille!!!

Kuvat: Nurmijärven Luonto ja Palojoen kyläyhdistys

Tässä valmistuu yhdessä kyläyhdistyksen kanssa ötökkähotelleja.
Kuva: Jari Oksa

Luonnonkukkien päivä

Luonnonkukkien päivää vietettiin sunnuntaina 17.6.2018 Kiven kodilla Palojoella. Lapsille oli ohjelmassa jännittävää ötökkähotellien rakentamista. Ötökkähotelleja valmistui ennätysmäärä ja lapsilla oli hauskaa. Herkullista huikopalaa löytyi grillistä ja Heikki Kiurun johdolla tutustuttiin Taaborin vanhoihin puihin. Kiitos kaikille kävijöille, Nurmijärven museolle ja Palojoen kyläyhdistykselle!

Metsämieli-retki

Sääksjärven maisemissa retkeiltiin 30.5.2018 keväisellä metsämieli-retkellä. Metsämieli-menetelmällä koet uudenlaisia elämyksiä: aistit metsän tuoksut ja tunnet metsän parantavan vaikutuksen. Retkeltä saimme energiaa ja mielenrauhaa kohdata arjen kiireet.  Olimme läsnä hetkessä, pohdiskelimme parhaita asioita, rentouduimme ja nautiskelimme luonnosta kaikilla aisteilla. Retki toteutettiin yhteistyössä luonnonlähetin Elina Liljan kanssa. Retki oli osa Metsävuosi-teemaa.

Tornien taisto 5.5.2018

Toukokuussa osallistuimme Tornien Taistoon, joka on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Osallistumismaksuilla kerätään varoja linnustonsuojeluun.  Nurmijärven joukkue ”Tornimäen korppikotkat” havaitsi lintuja Klaukkalan tornimäen näköalatornissa. Joukkueessa mukana Seppo Takatalo ja Selen Raiskila.

Luontoilta ja kevätkokous 14.3.2018

Nurmijärven Luonnon luontoilta ja kevätkokous pidettiin 14.3.2018 Seitsemän veljeksen koululla Rajamäessä.

Luontoillassa klo 18:00-19:30 ympäristökasvattaja Milla Tuormaa Kiertävästä luontokoulu Naakasta kertoi ympäristökasvatuksesta ja siitä miten lapsia ja nuoria voidaan innostaa luontoelämysten pariin: "Koputetaan kuusta ja kuullaan latvasta linnun laulu - ympäristökasvatus on elämysseikkailu". Esillä oli runsaasti luontokoulussa käytettävää materiaalia, johon osallistujat pääsivät tutustumaan pienten esimerkkitehtävien avulla.

Luontoillan jälkeen pidetyssä Nurmijärven Luonnon kevätkokouksessa (esityslista) käsiteltiin ja hyväksyttiin vuoden 2017 toimintakertomus. Kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin vuoden 2017 tilinpäätös ja toiminnantarkastajan siitä antama lausunto. Kokous päätti vahvistaa tilinpäätöksen ja myöntää vastuuvapauden hallitukselle.

Koskikararetki

Nurmijärven Luonto ry ja Apus ry järjestivät 11.2.2018 perinteisen koskikararetken Myllykoskelle. Retkelle osallistui kymmenkunta innokasta retkeilijää ja lintuharrastajaa. Retkioppaana toimi Selen Raiskila.

Virtuaaliretki Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Luonnon Youtube-kanava vihittiin käyttöön 4.2.2018 talvisella virtuaaliretkellä Seitsemän veljeksen reitille Herusten maisemissa. Katso retkivideo Nurmijärven Luonnon Youtube kanavalta.

Virtuaaliretki seitsemän veljeksen reitillä Herusten maisemissa
Nurmijärven Luonnon Youtube-kanava

100 luonnonsuojelutekoa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

Suomen luonnonsuojeluliitto kokosi 100 luonnonsuojelutekoa, jotka kaikki ovat liiton, sen piirien ja yhdistysten vuoden 2017 aikaansaannoksia.

Nurmijärvelle kaavaillun Ilvesvuoren teollisuusalueen asemakaavassa aiottiin rakentaa alue kokonaan teollisuuskäyttöön. Nurmijärven Luonto sai osavoiton puolustaessaan lahopuustoista vanhan metsän aluetta, jossa havaittiin arvokkaita ja uhanalaisia sammal- ja kääpälajeja sekä Kissanojan savikkoista maakunnallisesti arvokasta purolehtoa ja lähteikköjä. Alueelta löydettiin mm. Lahokaviosammalta (CR). Ilvesvuoren läpi kulkee myös maakunnallinen Seitsemän veljeksen vaellusreitti.

Vantaanjoen luontohelmessä Nurmijärven Myllykoskella juhlittiin 20.5.2017 uudistetun Koskikara-luontopolun avajaisia. Nurmijärven Luonto osallistui Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen koordinoimaan kunnostusprojektiin. Yhdistys suunnitteli mm. uudet lintu- ja kasviaiheiset opastaulut luontopolulle sekä puulajipolun. Aktiivit asensivat myös aiemmin alueelle linnunpönttöjä mm. uuttukyyhkylle ja alueen nimikkolinnulle koskikaralle. Saimme myös Nurmijärven kunnan innostumaan tapahtuman järjestämisestä ja nostamaan esille luontokohteen arvoa. Tapahtuma keräsi valtavasti väkeä ja toi hyvin esille Vantaanjoen ja sen ranta-alueiden arvoa luontokohteena.

100 luonnonsuojelutekoa vuodelta 2017” Suomen luonnonsuojeluliiton verkkouutisissa, Nurmijärven Luonto mukana kohdissa 88 ja 89.