Toiminta ja tapahtumat

Suunniteltu toiminta 2018

Nurmijärven Luonnon tavoitteena on monimuotoisen luonnon, elinkelpoisen ympäristön ja kulttuuriperinnön suojeleminen sekä luontoarvojen vaaliminen Nurmijärvellä.

Järjestämme luontoretkiä ja luontotapahtumia, jaamme tietoa ja edistämme ympäristökasvatusta. Jäsenten ja aktiivien hyvinvointia edistämme mm. kevät- ja syyskokousten yhteydessä pidettävillä luontoilloilla, joihin kutsutaan kiinnostavia ja ajankohtaisia puhujia. Lapset ja perheet huomioidaan toiminnassa mm. osallistumalla ”Luonto lainassa” -teemaviikkoon kirjastoissa. Pääkirjaston Luontonurkkaa päivitetään säännöllisesti ja sen yhteydessä pidetään tarjolla luonnonsuojeluluun liittyvää viestintämateriaalia.

Oleellinen osa Nurmijärven Luonnon toimintaa on yhteistyö Suomen luonnonsuojeluliiton, muiden paikallisten luonnonsuojeluyhdistysten, Nurmijärven kunnan, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sekä muiden sidosryhmien kanssa. Jatkamme myös vuonna 2017 alkanutta yhteistyötä Nurmijärven museon ja Palojoen kyläyhdistyksen kanssa. Selvitämme yhteistyömahdollisuuksia muiden kyläyhdistysten sekä muiden Nurmijärven paikallisyhdistysten kanssa.

Yhdistyksen päätavoite vuodelle 2018 on osallistua Suomen luonnonsuojeluliiton 80-juhla- ja teemavuoden toteuttamiseen. Teemavuoden aiheena on “Metsä”, jonka puitteissa Järjestämme retkiä, seminaareja ja koulutusta itse tai yhdessä piirin kanssa ja olemme mukana liiton ja piirin ideoimissa tapahtumissa.

Nurmijärven Luonnon alustavasti suunnitellut tapahtumat 2018

Suunnitelmaan voi tulla muutoksia! Lopulliset ja tarkemmat tiedot tapahtumista julkaistaan tämän verkkosivun etusivulla kohdassa Lähiajan tapahtumia.

Helmikuu

 

Koskikararetki Myllykoskella yhdessä Apus ry:n kanssa

Luonto lainassa -teemaviikko kirjastoissa (aihe tarkentuu myöhemmin)

Maaliskuu

Kevätkokous ja Luontoilta

Huhtikuu

Roskien keruu esim. Waihtoehto Wappu (kunnan siivoustalkoot)

Toukokuu
 

Birdlife Tornien taisto (yhdessä Apus ry:n kanssa, Tornimäen korppikotkat)

Kevätretki Nurmijärven luonnonsuojelukohteeseen

Kesäkuu

Luonnonkukkien päivä (Nurmijärven museo, Aleksis Kiven synnyinkoti)

Elokuu

 

Suomen Luonnon päivä (Luonnonsuojeluliitto 80 vuotta)

Lepakkoretki ja yökkösyö (mahdollisuuksien mukaan)

Syyskuu

Sieniretki (mahdollisuuksien mukaan)

Loka - marraskuu

Syyskokous ja Luontoilta

Toteutunutta toimintaa

Nurmijärven Luonnon syyskokous ja ympäristölaki-ilta

Yhdistyksemme syyskokous ja ympäristölaki-ilta oli torstaina 9.11.2017 Arkadian yhteislyseossa Klaukkalassa. Katso etusivu.

Suomen luonnonpäivän retki la 26.8.

Suomen luonnonpäivää juhlittiin retkellä Nurmijärven historia- ja luontokohteisiin. Tutustuimme kivikauden aikaiseen asuinpaikkaan Klaukkalassa, Kuhakosken putoukseen Perttulassa sekä valtavaan hiidenkiveen Kyläjoentiellä. Retki päättyi Nukarinkoskelle, jossa meille poseerasi harmaahaikara. Laavulla nautittiin myös eväitä ja paistettiin makkaraa.

Kiitokset Nurmijärven kunnalle ja museolle sekä Keke Westille ja Helga Lähdemäelle mainiosta opastuksesta. Kiitokset myös kaikille retkellä mukana olleille!

Viereiset kuvat suurenevat klikkaamalla. Katsokuvia myös facebookista.

Villiinny keväästä Myllykoskella la 20.5.2017

Myllykosken kunnostetun luontopolun avajaiset keräsivät iloisen joukon ihmisiä nauttimaan auringosta ja luonnosta. Kunnanjohtaja Kimmo Behm ja liikuntalautakunnan pj Ilpo Pölönen toivottivat kuntalaiset tervetulleiksi. Kiitokset kaikille tapahtuman järjestäjille ja osallistujille. Nurmijärvellä on upeita ihmisiä ja luontokohteita! 

Kuvat suurenevat klikkaamalla.

 

Nurmijärven Luonnon kevätkokous

Kevätkokous pidettiin 22.3.2017 klo 18.00 kunnan virastotalon Valtuustosalissa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat mm. vuoden 2016 toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokouksessa kerrottiin myös, että Nurmijärven kunnalle on tehty aloite Viheralueohjelman laatimiseksi.

Luontoilta "Virkisty luonnossa – kuntametsät Nurmijärvellä"

Luontoilta pidettiin kevätkkouksen jälkeen kunnan virastotalon Valtuustosalissa. Luontokartoittaja Keijo Savola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä kertoi kuntametsien merkityksestä ja kaavoituksesta Uudellamaalla ja Nurmijärvellä. Aiheesta keskusteltiin kuntapäättäjistä kootun asiantuntijapaneelin tukemana. Keskustelussa esiin nousivat mm. kysymykset luontoselvitysten puutteellisuuksista ja esteettömien ulkoilureittien vähäisyydestä. Luontoillassa oli paikalla noin 30 kuntametsistä kiinnostunutta.

Luonnonpäivän koskikararetki

Suomen juhlavuoden ensimmäistä luonnonpäivää vietettiin la 4.2.2017 Sukella talveen -teemalla! Koskikararetki Myllykoskelle tehtiin hauskalla porukalla yhdessä Apus ry:n kanssa. Koskikarojakin nähtiin pulahtelemassa Vantaanjoen luontohelmeen! 

Luonto lainassa teemaviikko

Nurmijärven Luonto oli paikalla tiistaina 31.1.2017 Rajamäen kirjastossa klo 17-19, torstaina 2.2 Klaukkalan kirjastossa klo 18-20 ja lauantaina 4.2 Nurmijärven kirjastossa klo 11-13. Teemaviikon aikana kirjastoissa tehtiin innolla vanhoista sanomalehdistä taimipotteja ja kylvettiin yrttejä tuomaan vihreyttä talven keskelle. Suosituin yrtti oli sitruunamelissa! Ohjelmassa oli myös erilaisten linnunpönttöjen esittelyä ja arvonta sekä lapsille luontoaiheisia satuhetkiä. Kirjastoissa oli esillä myös luontoaiheisia kirjoja.

Kiitokset Rajamäen, Klaukkalan ja Kirkonkylän kirjastoille sekä kaikille mukana olleille aktiiveille ja kävijöille!

Nurmijärven Luonnon syyskokous

Nurmijärven Luonto ry:n syyskokous pidettiin tiistaina 11.10.2016 Rajamäellä. Yhdistyksen hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Elina Lilja ja Matti Pihlaja uusina jäsenenä sekä Kalle Raiskila ja Jouko Vuoristo uudelleen. Hallituksen jäseninä jatkavat Tapio Tiirikainen ja Toivo Vanhatalo. Hallituksen varajäseniksi valittiin Petri Puolakka ja Keijo West. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Selen Raiskila. Kokous päätti vuoden 2017 toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta.

Syyskokouksen jälkeen alkoi Luontoilta, jossa lehtori Heikki Kiuru kertoi tarinoin ja kuvin Uudenmaan ja Nurmijärven arvokkaista puista. Mielenkiintoista esitystä oli saapunut seuraamaan noin 50 luonnonystävää. Esityksen jälkeen käytiin vilkas keskustelu metsien monimuotoisuuden säilyttämisestä sekä maisemallisesti ja historiallisesti merkittävien puiden suojelusta.

Suomen Luonnon päivän retki

Suomen luonnon päivänä 27.8.2016 yhdistyksemme jäsenillä oli tilaisuus osallistua opastetulle retkelle Lopen ikimetsiin. Luonnonperintösäätiön asiantuntijoiden opastuksella tutustuttiin Yli-Myllyn metsään. Retkellä käytiin myös Haapastensyrjän rotupuistossa, johon on kerätty kotimaisten puulajien erikoismuotoja. Kuvia retkeltä on katsottavissa facebook-sivullamme.

Yli-Myllyn metsään voit tutustua myös Luonnonperintösäätiön verkkosivuilla osoitteessa http://www.luonnonperintosaatio.fi/fi/suojelualueet/hame/ylimylly

Haapastensyrjän rotupuistosta voit lukea Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilta osoitteesta http://www.metla.fi/va/haapastensyrja/rotupuisto.htm

Luonnonkukkien päivän retki 19.6.2016

Retkireitillämme Heinoja - Pitkämäki bongasimme noin 40 kukkivaa kasvia. Niihin sisältyi tämänvuotisen luonnonkukkien päivän nimikkokasvi koiranputki sekä mm. valkolehdokki ja viereisen kuvan kyläkarhiainen. Katso kuvia retkeltä facebook-sivultamme. Metsäpolulla tapasimme myös facebook-kuvissa näkyvän metsäsittiäisen.

LuontoPortti-sivustolle koottujen tietojen perusteella voi tunnistaa kyläkarhiaisen ja yli 1200 muuta luonnonlajia. Metsäsittiäisestä ja muista ötököistä löytyy tietoa Ötökkätieto-sivustolta.

Etsitkö syksyksi uutta harrastusta tai vapaaehtoistoimintaa?

Tule mukaan Nurmijärven Luontoon! Suunnittelemme syksyn ja ensi vuoden toimintaa ma 15.8.2016 klo 18 alkaen. Tapaaminen pääkirjaston Luontonurkassa. Kaikenikäiset luonnosta kiinnostuneet Tervetuloa mukaan!

Nurmijärven Luonto Toukomarkkinoilla

Olimme mukana Toukomarkkinoilla su 29.5.2016 Nurmijärven kirkonkylän torilla. Nurmijärven Luonnon teltalla kävi kova kuhina. Uusille jäsenille oli tarjolla mm. kotimainen männyntaimi. Ympäristö ja luonto ovat selvästikin tärkeitä nurmijärveläisille. Käpyäänestyksessä kysyttiin keskeisintä suojelukohdetta ja äänestyksen voitti "vesistöt". Metsät ja perinnemaisemat jakoivat kakkossijan.

Tornien taisto 2016

Birdlifen kevään suurimmassa lintutornitapahtumassa oli mukana Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry:n ja Nurmijärven Luonnon yhteinen joukkue "Tornimäen korppikotkat". Leikkimielisessä kisassa yritettiin havaita mahdollisimman monta lintulajia. Tapahtuma pidettiin lauantaina 7.5.2016 klo 5-13. Nurmijärven joukkueen havaintopaikkana  oli Klaukkalan Tornimäki ja lintulajeja havaittiin 61 kpl:tta. Katso kuvia Nurmijärven Luonnon Facebook-sivulta.